Osobní odběr zboží (bez účtování dopravy) je možný po předchozí tel. domluvě z míst Valtice, Mikulov, Břeclav.

Tato vína se proto vyznačují kyselejší, říznou chutí a zvláště jako bílá vína výborně osvěží. Při podávání vína pamatujeme, že suché víno by mělo předcházet vínům sladším. 

Rozdělení Moravských vín

Rozdělení Moravských vín

Vinařská oblast Morava a její podoblasti

  • Znojemská
  • Mikulovská
  • Velkopavlovická
  • Slovácká

Označení vín

  • Víno bez původu / víno - Jedná se o kategorii, kterou zákazník znal dříve pod označením stolní víno. Pochází z hroznů vyprodukovaných v kterémkoliv státě  EU a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižsí kategorie vín.
  • Víno s původem
    • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
      • Zemské víno - je vyrobeno pouze z tuzemských hroznů slizených na vinicích pro jakostní víno dané oblasti z odrůd povolených v některém ze členských států EU nebo z odrůd ze kterých je povoleno vyrábět zemská vína, i když nejsou zapsané v odrůdové knize. Například: Modrý Janek, Damascenka, Ryzlink buketový
    • Chráněné označení původu (CHOP) - je označení výjimečného vína z daného regionu či místa, jehož jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštím zěměpisným prostředím například zmíněné podoblasti Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká.
  • Jakostní víno - víno vyrobené z tuzemských hroznů. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Lze jej opatřit dovětkem Odrůdové nebo Známkové.
  • Jakostní víno s přívlastkem
    • Kabinetní - lehčí suché, příjemně pitelné víno
    • Pozdni sběr  - kvalitní polosuché či suché víno 
    • Výběr z hroznů - plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru
    • Výběr z bobulí - Plné a extraktivní, polosladké či sladké víno z hroznů, které dlouho zrály na vinici
    • Ledové víno - vzácné, velmi sladké víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě -7stC. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná
    • Slámové víno - aromatické sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně 3 měsíce po sklizni dosoušejí na podložách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se koncentrují extraktní látky
    • Výběr z cibéb - velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrávaly vy vysokou cukernatost. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky - cibéby.
  • Víno originální certifikace  VOC - vína z odrůd typických pro určitou oblast, z vybraných vinic, z hroznů s deklarovaným původem, s typickou vůní a chutí


Slovníček základních pojmů degustátora

Slovníček základních pojmů degustátora

Aroma vína - látky přírodního původu obsažené ve víně, které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce

Barrique - dubový sud o objemu asi 225l, užívaný ke zrání vín typickou vůní a chutí

Buket - souhrn vůní vzniklých při ležení vína v sudech a lahvích

Cuvée - víno, pro jehož výrobu bylo použito dvou a více odrůd či ročníků

Dekantace -oddělení čistého vína v láhvi od usazeného depotu (usazenin v láhvi) přelitím do karafy nebo jiné nádoby

Dochuť - celkový dojem v ústech, který zůstane po polknutí doušku vína

Extrakt - látky, které zůstávají po odpaření vody a alkoholu. Množství extraktu kolísá podle odrůdy, ročníku a vyzrálosti hroznů

Láhvová zralost - po naláhvování se víno dál vyvíjí do stavu optimální zralosti, což závisí na odrůdě, jakostní kategorii, teplotě uložení a kvalitě i délce korkové zátky

Perzistence - délka dochuti, tedy jak dlouho je cítit chuťový vjem po polknutí vína

Vinný kámen - vysráží se reakcí kyseliny vinné a draslíkem nebo sodíkem během kvašení moštu nebo v lahvovaném víně, není závadou

Zbytkový cukr - cukr, který nezkvasí v alkohol a zůstane ve víně