Červená vína - Podoblast - Velkopavlovická
Červená vína patří spíše k těm těžším vínům. A každý správný vinař říká, že každá ochutkávka se má zakončit suchým červeným vínem. Ne všichni vinaři se červeným vínům věnují, přesto i v této kategorii máme lahůdky. Mezi tradiční odrůdy patří především Frankovka, Rulandské modré, Modrý portugal a Merlot, ale za ochutnávku stojí také Laurot, André nebo populární Zweigeltreble. Vinojiznimorava.cz Vám pomůže s výběrem červených vín formou doporučení či filtrem v cukernatosti, odrůd a kyselin.

Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2018

Habánské sklepy ZWEIGELTREBE BARRIQUE 2018 POZDNÍ SBĚR

Víno Mikulov SELECTION BARRIQUE RULANDSKÉ MODRÉ 2017 POZDNÍ SBĚR

Michlovský Frankovka 2020 pozdní sběr

Michlovský André 2017 pozdní sběr, nefiltrováno, barrique

Rozdělení Moravských vín
Vinařská oblast Morava a její podoblasti
- Znojemská
- Mikulovská
- Velkopavlovická
- Slovácká
Označení vín
- Víno bez původu / víno - Jedná se o kategorii, kterou zákazník znal dříve pod označením stolní víno. Pochází z hroznů vyprodukovaných v kterémkoliv státě EU a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižsí kategorie vín.
- Víno s původem
- Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
- Zemské víno - je vyrobeno pouze z tuzemských hroznů slizených na vinicích pro jakostní víno dané oblasti z odrůd povolených v některém ze členských států EU nebo z odrůd ze kterých je povoleno vyrábět zemská vína, i když nejsou zapsané v odrůdové knize. Například: Modrý Janek, Damascenka, Ryzlink buketový
- Chráněné označení původu (CHOP) - je označení výjimečného vína z daného regionu či místa, jehož jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštím zěměpisným prostředím například zmíněné podoblasti Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká.
- Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
- Jakostní víno - víno vyrobené z tuzemských hroznů. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Lze jej opatřit dovětkem Odrůdové nebo Známkové.
- Jakostní víno s přívlastkem
- Kabinetní - lehčí suché, příjemně pitelné víno
- Pozdni sběr - kvalitní polosuché či suché víno
- Výběr z hroznů - plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru
- Výběr z bobulí - Plné a extraktivní, polosladké či sladké víno z hroznů, které dlouho zrály na vinici
- Ledové víno - vzácné, velmi sladké víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě -7stC. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná
- Slámové víno - aromatické sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně 3 měsíce po sklizni dosoušejí na podložách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se koncentrují extraktní látky
- Výběr z cibéb - velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrávaly vy vysokou cukernatost. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky - cibéby.
- Víno originální certifikace VOC - vína z odrůd typických pro určitou oblast, z vybraných vinic, z hroznů s deklarovaným původem, s typickou vůní a chutí

Slovníček základních pojmů degustátora
Aroma vína - látky přírodního původu obsažené ve víně, které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce
Barrique - dubový sud o objemu asi 225l, užívaný ke zrání vín typickou vůní a chutí
Buket - souhrn vůní vzniklých při ležení vína v sudech a lahvích
Cuvée - víno, pro jehož výrobu bylo použito dvou a více odrůd či ročníků
Dekantace -oddělení čistého vína v láhvi od usazeného depotu (usazenin v láhvi) přelitím do karafy nebo jiné nádoby
Dochuť - celkový dojem v ústech, který zůstane po polknutí doušku vína
Extrakt - látky, které zůstávají po odpaření vody a alkoholu. Množství extraktu kolísá podle odrůdy, ročníku a vyzrálosti hroznů
Láhvová zralost - po naláhvování se víno dál vyvíjí do stavu optimální zralosti, což závisí na odrůdě, jakostní kategorii, teplotě uložení a kvalitě i délce korkové zátky
Perzistence - délka dochuti, tedy jak dlouho je cítit chuťový vjem po polknutí vína
Vinný kámen - vysráží se reakcí kyseliny vinné a draslíkem nebo sodíkem během kvašení moštu nebo v lahvovaném víně, není závadou
Zbytkový cukr - cukr, který nezkvasí v alkohol a zůstane ve víně