Červená vína - Trať - Maliny
Červená vína patří spíše k těm těžším vínům. A každý správný vinař říká, že každá ochutkávka se má zakončit suchým červeným vínem. Ne všichni vinaři se červeným vínům věnují, přesto i v této kategorii máme lahůdky. Mezi tradiční odrůdy patří především Frankovka, Rulandské modré, Modrý portugal a Merlot, ale za ochutnávku stojí také Laurot, André nebo populární Zweigeltreble. Vinojiznimorava.cz Vám pomůže s výběrem červených vín formou doporučení či filtrem v cukernatosti, odrůd a kyselin.

Spielberg Frankovka Zweigeltrebe 2020

Spielberg Pinot Noir 2020

Rozdělení Moravských vín
Vinařská oblast Morava a její podoblasti
- Znojemská
- Mikulovská
- Velkopavlovická
- Slovácká
Označení vín
- Víno bez původu / víno - Jedná se o kategorii, kterou zákazník znal dříve pod označením stolní víno. Pochází z hroznů vyprodukovaných v kterémkoliv státě EU a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižsí kategorie vín.
- Víno s původem
- Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
- Zemské víno - je vyrobeno pouze z tuzemských hroznů slizených na vinicích pro jakostní víno dané oblasti z odrůd povolených v některém ze členských států EU nebo z odrůd ze kterých je povoleno vyrábět zemská vína, i když nejsou zapsané v odrůdové knize. Například: Modrý Janek, Damascenka, Ryzlink buketový
- Chráněné označení původu (CHOP) - je označení výjimečného vína z daného regionu či místa, jehož jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštím zěměpisným prostředím například zmíněné podoblasti Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká.
- Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
- Jakostní víno - víno vyrobené z tuzemských hroznů. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Lze jej opatřit dovětkem Odrůdové nebo Známkové.
- Jakostní víno s přívlastkem
- Kabinetní - lehčí suché, příjemně pitelné víno
- Pozdni sběr - kvalitní polosuché či suché víno
- Výběr z hroznů - plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru
- Výběr z bobulí - Plné a extraktivní, polosladké či sladké víno z hroznů, které dlouho zrály na vinici
- Ledové víno - vzácné, velmi sladké víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě -7stC. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná
- Slámové víno - aromatické sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně 3 měsíce po sklizni dosoušejí na podložách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se koncentrují extraktní látky
- Výběr z cibéb - velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrávaly vy vysokou cukernatost. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky - cibéby.
- Víno originální certifikace VOC - vína z odrůd typických pro určitou oblast, z vybraných vinic, z hroznů s deklarovaným původem, s typickou vůní a chutí

Slovníček základních pojmů degustátora
Aroma vína - látky přírodního původu obsažené ve víně, které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce
Barrique - dubový sud o objemu asi 225l, užívaný ke zrání vín typickou vůní a chutí
Buket - souhrn vůní vzniklých při ležení vína v sudech a lahvích
Cuvée - víno, pro jehož výrobu bylo použito dvou a více odrůd či ročníků
Dekantace -oddělení čistého vína v láhvi od usazeného depotu (usazenin v láhvi) přelitím do karafy nebo jiné nádoby
Dochuť - celkový dojem v ústech, který zůstane po polknutí doušku vína
Extrakt - látky, které zůstávají po odpaření vody a alkoholu. Množství extraktu kolísá podle odrůdy, ročníku a vyzrálosti hroznů
Láhvová zralost - po naláhvování se víno dál vyvíjí do stavu optimální zralosti, což závisí na odrůdě, jakostní kategorii, teplotě uložení a kvalitě i délce korkové zátky
Perzistence - délka dochuti, tedy jak dlouho je cítit chuťový vjem po polknutí vína
Vinný kámen - vysráží se reakcí kyseliny vinné a draslíkem nebo sodíkem během kvašení moštu nebo v lahvovaném víně, není závadou
Zbytkový cukr - cukr, který nezkvasí v alkohol a zůstane ve víně